divendres, 14 de desembre del 2007

Història de San Nicolás


El senyor del vestit vermell que tots els anys brinda alegria als nens complint els seus desitjos és conegut com Santa Claus, San Nicolás, Papà Noel i molts noms més.


Conta la llegenda que el Santa original va néixer en el segle IV a Turquia, en el poble de Lycia. El seu nom era Nicolás de Bari i contrari a l'aspecte que d'ell es coneix avui dia, era un home alt i prim. Era molt generós i estimava als nens. Es diu que el seu naixement va ser un miracle, doncs els seus pares havien estat casats per 30 anys i no havien assolit tenir un fill.


Nicolás de Bari es va preparar des de primerenca edat per a entrar al monestir i va tenir una vida plena de fe. Es va guanyar la reputació de repartidor de regals, doncs solia ajudar a les persones necessitades i lliurar les seves possessions materials.


A San Nicolás sol representar-se-li amb tres borses daurades grans repletes d'obsequis. Això es deu al fet que, segons la història, una família del seu poble tenia tres filles casaderas però eren tan pobres que no tenien per al dot. Nicolás es va disfressar una nit i va llençar tres sacs amb monedes d'or per la xemeneia de la família per a ajudar a les tres joves. Els sacs d'or van caure en els mitjons que les tres havien posat a assecar en la xemeneia.


San Nicolás es va convertir en el patró dels nens. El seu sant se celebra el 6 de desembre. En Anglaterra se li coneixia com el Pare Nadal, i el seu nom va arribar A Estats Units amb els immigrants alemanys que van començar a referir-se a ell com Santa Claus.


En 1925, alguns diaris van revelar que Santa Claus vivia a Finlàndia, en una ciutat cridada Lapland, i que des d'allí podia saber si els nens s'havien portat bé. Al costat dels follets, originaris d'Escandinàvia, preparava els regals, els lliurava la nit de Nadal i regressava a la seva terra.


Amb el pas del temps i la curiositat dels nens per saber d'on venia aquest senyor tan dadivoso, va néixer la llegenda que San Nicolás viu en el Pol Nord, on té la seva fàbrica de joguines, viu amb la seva esposa, és ajudat per follets per a atendre les peticions, elaborar i distribuir els obsequis, i té un trineu i set rens amb els quals viatja per tot el món.